• Weekendje Waddenkust

Een weekendje naar de Waddenkust

De Waddenkust zoals wij die kennen, het Waddengebied, strekt zich helemaal vanaf Den Helder tot en met Esbjerg in Denemarken en bevat 50 waddeneilanden. De waddenkust bestaat uit bodemzand dat opgeblazen is uit de Noordzee tijdens eb en vloed.

Hieronder hebben wij een kleine greep gedaan uit de kuststeden van de Waddenkust.

Harlingen

harlingen

Harlingen, in het Fries “Harns”, ook wel bekend van de bootverbinding Harlingen-Terschelling, is de belangrijkste havenstad van de provincie Friesland. Harlingen heeft zo’n 15.000 inwoners en behoort tot de Friese Elf steden.

Harlingen is een stad waar tijd en cultuur goed bewaard is gebleven. Met zijn vele watersportlocaties, oude gebouwen, vele restaurants en terrassen is Harlingen een grote toeristenstrekpleister.

Holwerd

Bootverbinding naar Ameland in Holwerd

Holwerd is ook wel bekend van zijn bootverbinding met Ameland en zijn brede scala aan verschillende planten en dieren.

Doordat land- en zeeklimaat hier bij elkaar komen heeft Holwerd een zeer breed scala aan dier- en plantenleven te bieden. Het natuurgebied Het Noarderleech bestrijkt het gehele gebied tussen Zwarte Haan en Holwerd en is met zijn zomerpolders, kwelders en slikvelden een belangrijke broed- en voederplaats voor vele vogelsoorten.

Tevens deelt Holwerd mee aan de Europese Wandeltocht E9 (North Sea Trial). Deze wandeltocht loopt langs de kust vanaf Portugal tot aan de Baltische Staten.

 

Paesens – Moddergat

Paesens Moddergat

Paesens, in het Fries “Peazens”, is een oud vissersdorpje gelegen in de gemeente Dongeradeel en is vernoemd naar het riviertje Peasens die vanaf Dokkum naar Paesens stroomt.

Het dorp is met zijn zeer rijke vissershistorie, monumenten en sfeervolle omgeving een zeer bezienswaardige plek voor elke toerist.

Het dorp Peasens vormt een gemeenschap met Moddergat. Moddergat, het dorp dat in 2004 nog op nummer 1 eindigde bij De mooiste plek van Nederland, ligt pal aan Paesens en wordt enkel gescheiden door het riviertje Paesens.

Lauwersoog

Haven Lauwersoog  29 juli 1991

Ook Lauwersoog is van oorsprong (en nog steeds) een oud vissersdorp. Het heeft nog steeds zijn eigen visafslag en vormt het aanlegpunt voor vele vissers.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee en is gelegen in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland.  Het Lauwersmeergebied is tegenwoordig een groot recreatie- en natuurgebied dat sinds 2003 Nationaal Park Lauwersmeer werd ingesteld.

In 2004 eindigde het op de derde plek bij De mooiste plek van Nederland achter De Weerribben en Moddergat.